NATUUR EN CULTUUR, EMOTIE EN RATIO

 

Het is welhaast onmogelijk om bij het beleven van de natuur (zeker in Nederland) daar niet de hand van de mens in te zien. Op vele plaatsen zie je bouwsels en andere vervormingen van en in het landschap. En als die invloed van de mens er niet is, dan zie je zijn aanwezigheid wel terug in de verandering van het klimaat en daardoor de omgeving.

Tegelijkertijd lopen tegenwoordig ook ratio en gevoel door elkaar. Menig mens baseert zijn oordeel niet op waarheid, maar op gevoel. Dat hoeft niet altijd slecht te zijn. Maar als wetenschap terzijde geschoven wordt om de emotie het oordeel te laten vellen, dan wordt het mijns inziens gevaarlijk. Ik denk hierbij aan termen als “alternative facts” en “fake news”.

Over deze tegenstellingen gaan mijn schilderijen.

Mijn schilderijen komen tot stand op een experimentele manier. Hierbij gebruik ik losse pigmenten, die ik opbreng met water. Dit doe ik op een ondergrond, waarop ik eerst met witte acrylverf geschilderd heb. Daardoor ontstaan aquarelachtige beelden. Het pigment wordt gefixeerd met acrylmedium en uiteindelijk met vernis.

In het (vaak langdurige) proces komen intuitieve handelingen, het toeval en zorgvuldig geplande ingrepen bij elkaar en vormen een eenheid. 

 

Onder “galerie” (rechts) kunt u mijn werk bekijken.

Veel plezier.
 

filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=qMLi94RaxK0